Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

OSECHI-cooking 2013 ~New year's celebration~

OSECHI-ryori, the traditional Japanese New Year's cuisine which are
prepared by the end of the previous year (normally they are cooked on
the 30th or 31st of Dec.).
Each dishes have a special meaning of celebrating the New Year.
They are often set in Jubako-boxes.

年末から年始にかけての、創作おせち料理。
こちらで手に入る材料を中心に、伝統的なエッセンスを生かしながら、
いろいろアレンジを楽しんでみました。

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My OSECHI-style creations for 2013:

Akebono-maki Osechi-box 4-square


Chicken wing Osechi-box triangle


Osechi-individual plate Chicken wing & Sake

Menu:
Akebono salmon roll with Kohaku-namasu
スモーク・サーモンの曙巻き(紅白なますのアレンジ)

Matukaze-yaki meat loaf
松風焼き風ミートローフ

Pork roll with vegetables
ポークの野菜巻き

Steamed prawn and fish ball on skewers
車海老とフィッシュボール

Nimono(stew) of chicken wings, daikon radish, and soy beans
鶏手羽と大根・大豆の煮物

Datemaki(sweet egg roll) style cake
伊達巻風ダテ・ロールケーキ

Kuri(chestnut) Kinton with kumara
クマラ&栗きんとん

Kobu-maki salmon......I also wanted to make it but...no energy left...
                              ....will challenge it next year...
サーモン昆布巻き・・・も作りたかったのですが、ここで力尽きて断念!
                                これは来年作ることにしましょう。

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Many roll-type dishes are in OSECHI as you see.
It has been under the influence of that... precious writings, important documents,
or treasured art works were rolled to be stored for keeping good condition
in olden times. The rolled dishes, as well, have been understood as precious and auspicious cuisine.

こうして見ると、巻き物多いですね。
巻き物は、古くは大事な書や絵画を保管したスタイル、縁起の良いものして、おせち料理にも反映されてきたのですね。


My best work this time was "Datemaki" style roll cake.
The "Datemaki" is sweet egg roll omelet (it's not a cake).
I tried to make it but couldn't get one of ingredients of "Hampen" here which made
its texture light and fluffy. Then I changed my mind to make sponge roll cake, using
a special tool of "Oni-sudare" to be the same looks as "Datemaki".

今回の傑作は(自画自賛ですみません)、伊達(ダテ)ロールケーキ。
本当は伊達巻を手作りしたくて鬼すだれを入手したのですが、肝心のはんぺんが手に
入らず、代わりに何を使ってあのフワフワ感を出そうかと考えていたら、スポンジケーキの食感が頭に浮かび、そのままロールケーキへと走ってしまいました。
なるべく黄色くしたかったので、卵黄多めの配合にして焼き、クリームは入れずに、
温かいうちに巻いて形作り、半日おいて開いてみると、
見た目は伊達巻にソックリ!!

Date-maki (roll) smaller Date-maki (slice)
Special tool, Oni-sudare 「鬼すだれ」   "Datemaki" roll cake しっとり・ふわふわ~



Dessert box  Served in a dessert box with
  Sweet black broad beans,
  Whipped cream,
  Dried Yuzu(citrus)

  黒豆ならぬ真っ黒いソラマメの
  「お多福豆」、ホイップクリーム、
  柚の風味が嬉しい柚甘納豆と
  共に盛り付けて、
  デザートボックスに。




Roll cake & Kinton x3 Larger  Another serving idea:
  place individually with
  Kuri(chestnut) Kinton
  in Sake glasses

  ホイップクリームと、
  香りづけの柚甘納豆を
  トッピング。
  冷酒用お猪口に盛り付けた
  クマラ&栗きんとんと共に、
  こんなふうにサーブしても綺麗。




After OSECHI-cooking and the photographing,
I enjoyed doing "Kaki-zome" Japanese calligraphy with writing brush & ink
as the first writing this year.  It was a great feel refreshment by concentration
on writing for a quiet moment,
just only rain sounds could be heared from outside.

おせち料理の完成と写真も撮り終えてホッとした元旦の午後、
急に思い立って墨と筆を出しました。
書き初めは何十年ぶりでしょうか・・・。
外の雨音を聞きながら、
本日のお客様がお見えになるまでの束の間の静かなひと時、
気持ちをひと筆に込めて・・・。