Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Blossom viewing with Matcha latte !  テラスで抹茶ラテ!

Sakura-garden

T.time M.latte-1

   It is the season
        that can be comfy alfresco.
   Trees in full blossom up there
               in the backyard.
   What a wonderful idea of "Nodate"
          outdoor Tea Ceremony!


   屋外にいるのが気持ち良い季節。
   裏庭の上の満開の桜、
       ここで野点もいいなあ・・・
  




Choozing the fine day,
        I prepared special sweets using my cherry blossom pickles.

天気の良い日を選んで
     用意したお菓子は、桜の塩漬けを使った、マカロンとロールケーキ。


Sakkura-macaron  Macaron ~ SAKURA ~
  I took care about the making macaron
  very much, as this is delicate to
  temperature and the humidity.
  Approximately 50% of success rate
  this time.  Will try again.

  Here is the photo only for successful ones.

   Sakura-macaron-1






桜のマカロン
  前回のリベンジ。 成功と思いきや、
  焼き色がうっすら付いてしまったり、
  ひび割れたり・・・ 
  約50%の成功率、さらなる修行が必要。

  ここには、綺麗にできたのだけ撮影。 



Sakura-roll18-1  SAKURA blossom roll cake
  This cake which I make every year is one of
  the cooking menu in the cooking classes in
  October. I also introduce the way of cherry
  blossom pickles making.

  Dried raspberry in the sweet cheese cream
  adds fruity flavor and acidity.


   Sakura-roll18




桜のロールケーキ
毎年作っている恒例のケーキは成功率95%、
10月の料理教室の実習メニューです。 
桜漬けのやり方と共に紹介し、作ります。

クリームには、桜餡を使いたいところだけど
                  入手困難。
代わりにドライ・ラズベリーのパウダーを
使うことにしました。 ほんのりピンクになり、
     ベリーの風味と酸味もいい感じ!



Conforming with those Western sweets,
             I made the Japanese Matcha-tea with Italian-cafe-style.

洋菓子に合わせて、お茶も洋風(?)にしてみました。 早速準備!

Aeroccino of Nespresso to froth the milk,  and my hand power to froth the Matcha.
  Milk frother          Matcha latte-Matcha 
                     Nice cooperation!

エアロチーノ(ネスプレッソのミルク・フロッサー)に牛乳入れてスイッチ・オンしたら、
隣でお茶を点てます。 機械と手による同時連携作業!

Matcha latte making  Adding frothed milk to the Matcha-tea makes
  beautiful Matcha latte.  Or, we may say
  Matcha cuppuccino. I wanted to draw a
  picture on the fluffy surface.

  ふんわり点てた少し濃いめの薄茶に、
  フロスト・ミルクを加えて、抹茶ラテ。
  ラテというよりカプチーノ?
  ふわふわの表面に何か描きたくなる!

  Matcha-latte








Matcha-latte & chasen





  小ぶりの茶碗に合わせて、
  茶筅も小さな野点用を使いました。

  甘いお菓子のお供なので、甘みなしで作ったけど、
  牛乳にシュガーを加えてフロッサーにかけると
  スイートな抹茶カプチーノになります!

These drinks were sugar-free because I was going to enjoy with sweet confectioneries. But when sugar is added to cold milk in the frother, we can enjoy sweet Matcha cuppuccino, too.


M.latte&M.O/D




   麗らかな春の午後
   テラスで抹茶ラテ


   Calm spring afternoon,
   Matcha latte created
   a stylish Japanese atmosphere.  
   




OSECHI-cooking 2013 ~New year's celebration~

OSECHI-ryori, the traditional Japanese New Year's cuisine which are
prepared by the end of the previous year (normally they are cooked on
the 30th or 31st of Dec.).
Each dishes have a special meaning of celebrating the New Year.
They are often set in Jubako-boxes.

年末から年始にかけての、創作おせち料理。
こちらで手に入る材料を中心に、伝統的なエッセンスを生かしながら、
いろいろアレンジを楽しんでみました。

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My OSECHI-style creations for 2013:

Akebono-maki Osechi-box 4-square


Chicken wing Osechi-box triangle


Osechi-individual plate Chicken wing & Sake

Menu:
Akebono salmon roll with Kohaku-namasu
スモーク・サーモンの曙巻き(紅白なますのアレンジ)

Matukaze-yaki meat loaf
松風焼き風ミートローフ

Pork roll with vegetables
ポークの野菜巻き

Steamed prawn and fish ball on skewers
車海老とフィッシュボール

Nimono(stew) of chicken wings, daikon radish, and soy beans
鶏手羽と大根・大豆の煮物

Datemaki(sweet egg roll) style cake
伊達巻風ダテ・ロールケーキ

Kuri(chestnut) Kinton with kumara
クマラ&栗きんとん

Kobu-maki salmon......I also wanted to make it but...no energy left...
                              ....will challenge it next year...
サーモン昆布巻き・・・も作りたかったのですが、ここで力尽きて断念!
                                これは来年作ることにしましょう。

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Many roll-type dishes are in OSECHI as you see.
It has been under the influence of that... precious writings, important documents,
or treasured art works were rolled to be stored for keeping good condition
in olden times. The rolled dishes, as well, have been understood as precious and auspicious cuisine.

こうして見ると、巻き物多いですね。
巻き物は、古くは大事な書や絵画を保管したスタイル、縁起の良いものして、おせち料理にも反映されてきたのですね。


My best work this time was "Datemaki" style roll cake.
The "Datemaki" is sweet egg roll omelet (it's not a cake).
I tried to make it but couldn't get one of ingredients of "Hampen" here which made
its texture light and fluffy. Then I changed my mind to make sponge roll cake, using
a special tool of "Oni-sudare" to be the same looks as "Datemaki".

今回の傑作は(自画自賛ですみません)、伊達(ダテ)ロールケーキ。
本当は伊達巻を手作りしたくて鬼すだれを入手したのですが、肝心のはんぺんが手に
入らず、代わりに何を使ってあのフワフワ感を出そうかと考えていたら、スポンジケーキの食感が頭に浮かび、そのままロールケーキへと走ってしまいました。
なるべく黄色くしたかったので、卵黄多めの配合にして焼き、クリームは入れずに、
温かいうちに巻いて形作り、半日おいて開いてみると、
見た目は伊達巻にソックリ!!

Date-maki (roll) smaller Date-maki (slice)
Special tool, Oni-sudare 「鬼すだれ」   "Datemaki" roll cake しっとり・ふわふわ~



Dessert box  Served in a dessert box with
  Sweet black broad beans,
  Whipped cream,
  Dried Yuzu(citrus)

  黒豆ならぬ真っ黒いソラマメの
  「お多福豆」、ホイップクリーム、
  柚の風味が嬉しい柚甘納豆と
  共に盛り付けて、
  デザートボックスに。




Roll cake & Kinton x3 Larger  Another serving idea:
  place individually with
  Kuri(chestnut) Kinton
  in Sake glasses

  ホイップクリームと、
  香りづけの柚甘納豆を
  トッピング。
  冷酒用お猪口に盛り付けた
  クマラ&栗きんとんと共に、
  こんなふうにサーブしても綺麗。




After OSECHI-cooking and the photographing,
I enjoyed doing "Kaki-zome" Japanese calligraphy with writing brush & ink
as the first writing this year.  It was a great feel refreshment by concentration
on writing for a quiet moment,
just only rain sounds could be heared from outside.

おせち料理の完成と写真も撮り終えてホッとした元旦の午後、
急に思い立って墨と筆を出しました。
書き初めは何十年ぶりでしょうか・・・。
外の雨音を聞きながら、
本日のお客様がお見えになるまでの束の間の静かなひと時、
気持ちをひと筆に込めて・・・。