Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Enjoys winter ginkgo cooking! 冬を愉しむ食卓 ~銀杏~

Seasonal food, ginkgo nuts. Those reminds me one of a particular winter season.
I remember that my dad cooked it often on the stove top at the beginning of winter
when I was child.
Because I haven't seen the trees of ginkgo around me, I thought it isn't
                                       in New Zealand.

晩秋~冬の食材、銀杏。 この辺ではイチョウの木を目にしたことがないので、
ニュージーランドに銀杏はないのだと、勝手に思ってましたら・・・

packet GN-2L  But, it is! I was introduced gingko nuts
  cultivated in New Zealand,
  through a Japanese who lived in the North. 
  The orchard is in Tauranga!
  I got 5 packets of 200g from them.

  ご縁あって北島にお住まいの日本人の方から、
  タウランガでギンナン栽培をされている
  オーチャードをご紹介していただきました。
  ニュージーランド人が栽培しているとは驚き! 
  200g入りのを5パック購入しました。

  packet GN-3



For the information and details :  www.ginkgo.nz

上記サイトから詳細がご覧いただけます。



銀杏ていうと、寒い時期、父がストーブの上でギンナンを転がしながら焼いてくれた
のを記憶しているくらいで、実際自分で料理に使ったことはなかったこともあり、
ネットで調べました。
そのままフライパンで炒って塩ふって食べるだけで十分美味しいおつまみですが・・・
せっかくの機会なので、いろいろ作ってみました。

    * * * I tried cooking with these ginkgo nuts * * *

Gingko-nuts cooking-6

  One of the traditional Japanese food
      Chawan-mushi 
   (steamed savory egg custard).
  I added one or two of ginkgos,
  it made special feeling on the dish.

  定番の和食、茶碗蒸しに一粒。 
  一気に特別感が出ます。






Gingko-nuts prep. 


        Preparation by microwave, so easy!
           Just make a little crack on each,
           put those into a paper envelope,
            then microwave for 1 or 2 min.

それにしても、
     電子レンジでチンするのは手軽でいいですね。
  殻に少し割れ目を入れ、紙封筒に入れて1~2分。
             温かいうちに薄皮まで剥きます。


Gingko-nuts cooking-2  A little snack,
  pricking those on toothpick.
  Try with a pinch of rock salt.

  楊枝に刺してロックソルトを一振り、
  一口おつまみ。


  Gingko-nuts cooking-3






      Or, nice one of Tempura!
  Dip Tempura batter and deep fry it.

     そのまま衣つけて、天ぷらにも。









Gingko-nuts cooking-4

  Fondue of the Camembert cheese
  Scatter roasted walnut and cooked ginkgo-
  nuts on the cheese (of thickness half),
  and a little warm it up in MW. 
  Sprinkle cracked black pepper and enjoy!


  
  Gingko-nuts cooking-5  




秋冬の食材・胡桃と一緒に
チーズ・フォンデュ。
これも電子レンジクッキングで簡単。
厚みを半分にしたカマンベール・チーズの
上に、加熱済みの銀杏と軽く炒った胡桃
を散らして、電子レンジ(弱)で軽く温め、
チーズが溶けたらOK!

ブラックペッパーを挽いて
          熱々のうちにどうぞ!



 

Gingko-nuts fry  After taking outer shell off, deep fry it.
  The inner skin comes off soon in the hot oil,
  and beautiful jade green appears.
  I cooked coated (with cornflour) Tofu pieces
  in the oil, too.

  外側の殻だけ取ったら、薄皮のまま揚げても。
  油の中で、皮がツルンと剥けて
  つやつやの翡翠色が出てきます。 
  横で、粉をはたいたお豆腐も一緒に揚げて・・・


Gingko-nuts cooking-1


Serve the deep fried tofu,
Dashi-broth sause with grated daikon,
      and scatter ginkgos on top.
A winter feast of
Agedashi Tofu
     with Mizore-an sauce

"Mizore"...
  Does the sauce look like winter sleet?

冬のごちそう、揚げだし豆腐のみぞれ餡、
 だしをたっぷり吸った大根おろしも銀杏も
                季節感たっぷり。




Though it's familiar in Japan, ginkgo isn't known very much here.
"It's a chance to introduce new ingredient at my cooking classes."
We used it as a topping of Shumai in the dumpling classes, and was a good topic.
It is said that eating some is effective in prevention of dementia.  I know that ginkgo is known as a medicine in China. (Just be careful not to overeating!)

This has a unique texture (soft and a little chewy) with complex flavour.
It was written in their product introduction that "camembert of nuts" in the sentence. That's right, really.

日本ではお馴染みの銀杏、地元では知る人ぞ知る、くらいです。
これは新食材を紹介するチャンス!
7月の料理教室で、海老シュウマイのトッピングに銀杏を使いました。 
ギンゴーナッツと呼ばれていますが、他のナッツとは違う、ネッチリとした独特の食感と
風味。 商品の紹介文に、『ナッツのカマンベール』と書かれていましたが、その通り! 教室でも話題でした。 ボケ防止にも良いようですね。 (あ、でも食べすぎ要注意)

GN in Oil
  If ginkgos are not used soon, it is said that
  those can be stored in freezer just after the
  outer shell was removed.
  I try to store those in oil in jars. Then I can
  take some of them out to cook anytime.

  すぐに使わない場合は、殻を剥いて冷凍できる
  みたいですが、オイル漬けにしてみました。 
  必要なときに必要な分だけ出して調理します。

 


Gingko-nuts cooking-7

I'm wondering it should spread out here
as a winter charm for the dishes.
Grill of ginkgo nuts with a glass of wine
             by the fire... so nice.

こっちでも冬の風物詩として
            広まらないかなぁ
ワイン片手に
暖炉の上で銀杏グリルなんて
          いいでしょ?


KIMONO ~古くて新しいもの~

"Attending to Tea ceremony in Kimono"
That was a mission that I imposed on myself, at the time of this return home.
And, I thought I needed to take a lesson of "a way of dressing of Kimono" beforehand.

今回日本では和装でお茶会に出席する予定だったので、その前に一度ちゃんと着付けの講習を受けたいと思っての帰国準備。
5月はまだ袷だけど、微妙。 
汗ばむ時期だし、予備に薄い着物と帯も持ったほうがいいかなぁ・・・ ということで、
スーツケースの片側半分に、着物・帯・着付け小物をあれこれ詰めてパンパン!

思ったとおり、日本の5月下旬、暑い!

My friend, Akiko, organized a wonderful plan for me. She invited her friend (Chiba-san) who is a hair dresser and a Kimono dresser, and we could take a private lesson together from Chiba-san.

着付けレッスンは、友人の明子さん(もともとは妹のバレエ友達)のオーガナイズで、
行き着けの美容師さんをお招きして一緒にレッスンを受けましょうよ! という素敵な
プラン。 心待ちにしていた火曜日の午後、仕事がオフだった妹も一緒にランチで合流、
明子さんのご自宅にて準備していたところ、美容師の千葉さんがまもなくご到着。

To solve problems, Chiba-san instructed some techniques and ways to us. Wore the Kimono carefully , took it off, again wore it, and took it off, repeated several times, then I was able to finally get it.

Kitsuke-obi  着物はこれまで年に4~5回ほど着ては
  いましたが、なんだかスッキリ決まらない。 
  襟が浮くというか、衣紋がゆるんできたり、
  おはしょりがシワ寄ってたり、お太鼓結びに
  悪戦苦闘の結果、大きさ・形が決まらない、
  柄の出方がズレてるとか。。。

  千葉さんには、そういう悩みが解決できる
  テクニックやコツをいくつかご教示いただき
  ました。 着ては脱ぎ、脱いでは着る、を数回
  繰返し、ようやくコツが掴めてきた感じ。



Nothing any buttons or fastener on Kimono, we dress it only use of some straps, which hold the fabric at the correct position on our body . What a complicated thing!
More than that, the “OBI” (a broad sash to fasten the kimono!)
The length over the 3.5 meters should be set in around our body fit neatly,
with holding, bending, and create a beautiful shape at the back where we cannot
see while we are making it by ourselves.  Just image doing "Origami" with blindfold.
But, it wouldn't be a big deal when we get use to it, because anyone wore it commonly in old days.

Titsuke-lesson-3
 思えば着物って、ボタンもファスナーもない
 平面仕立ての布を、紐でおさえながら体に
 合わせて着付けるのですから、
               なんて難しいことか。 
  帯にしたって、3メートル半もの長い布を
    体に巻きつけ、手が回りにくい背中で
    結んだり折り上げたりするのですから
                     大変・・・
目隠しして折り紙を折っているようなものです。 

  でもきっと慣れてしまえば
          どうってことないのでしょう
昔は誰もが当たり前に着ていたのですから。



After the hard work, we noticed it was already 6pm!
Awesome, it's sunset teatime!
S.Tea-3  気づいたら6時!
  一息入れましょうということで
  サンセット・ティータイム。
  明子さんこだわりの紅茶と
  かわいいプチケーキが並びました。


  S.Tea-1









   下の段のスコーンは
         ご主人様お手製とのこと
 ご主人がスコーンを焼いてくださるとは
                    まぁ素敵!
The scones, made by Akiko's husband,
were so incredible. He is like a "Kiwi husband"....


一休み後、脱いでまた練習。 忘れないように何度でも。 

Informative lesson, I have done well. Feeling was so good with looking up
at the sky on the way home which was completely gone down.
Fortunately I was able to dress it well on the day of Tea Ceremony, with thanks.

千葉さんからの激励 「これからお茶会の日まで毎日やらないとダメよ」
と、着付けの本もプレゼントしていただきました。
かくして4時間ほどの中身の濃いレッスンが終了し、すっかり暮れてしまった空を見上げては、ほどよい疲れと満足感で幸せな気分になった帰路でした。

翌日から何度か練習し、お陰様でお茶会も着物で愉しむことができました。

***********************

During this stay, I got some kimono and obi from my aunt, which were her lovers.
It was great opportunity that I can revive those.

この滞在中に、伯母からお下がりの着物(愛用の紬なども含めて数枚)と帯を譲られ、
自分で新調した履物や小物、明子さんからのプレゼントの羽織と小物類が増え、
一気に衣装持ちになったかのよう。 帰りのスーツケースは、ほぼ着物類でいっぱいの
                                           嬉しい悲鳴!

Kimono7  Kimono-2

Kimono-4  
  その後、NZに戻ってからあっという間に
  2週間、3週間と過ぎてしまいましたが・・・
  いけない!せっかく習ったのに、
          このままじゃ忘れそう!

  着物類一式をしまい込んだ衣装ケース
  三個を奥から引っぱり出してきて、 
  そこらじゅう散らかしながら、千葉さんの
  レッスンの記憶をたどってみました。

(この保管方法がいけないんだよね。 普段さっと出しやすいように上手に保管する
                                      アイデア思案中・・・)


After coming back to NZ, I feel the goodness of kimono again when I wear those.
KitsukeNZ
着てみると、
再びその良さをしみじみ感じます。 
着物という古くて新しいものの魅力。

妹からプレゼントされた本に
       書かれていたことですが・・・
インドでは今でも多くの女性がサリーを
愛用し、サリーを着て海外にも出かける、
だからサリーの美しい布を織る技術は
絶えることなく受け継がれている。 
一方日本では、
残念なことに着物離れがすすみ、
伝統工芸である着物づくりに関わる
職人さんが激減だとか。

My favourite book says in a page;
In India, many women still wear a sari habitually and they go out in it abroad as well. Therefore the tradition will be continued and the technique to weave the beautiful cloth is inherited without dying out.
On the other hand, unfortunately anti-Kimono people have been increased in Japan.
And then the professional craftsman in Kimono-production seems to be a sharp decrease.  So sad.

そういえば数ヶ月前、我が家のB&Bにご宿泊された京都からのお客様(たぶん60代だったかと思いますが)、着物づくりの行程の一部(図案)に関わるお仕事をされてきた
そうですが、もうあとを継ぐ方がいらっしゃらないのだそう。 自分の代で終わりかなと
残念そうにおっしゃってました。 
当然ですが、私たちが着物の美しさに触れることができるのは、それをつくる数多の
職人さんたちの手仕事あってのこと・・・
そう思うと、何とも複雑な哀しい気持ちになります。


HaoriL-1  ところで、
  明子さんからの鮮やかな羽織、
  大きなバラの柄が印象的。

     「ジーンズにどうぞ」
  ということで羽織ってみたけど
      どうでしょう? 
     帽子をかぶったら
      おしゃれかも・・・

  一味違った
    楽しい着こなしができそうです。

  
  This Haori (Kimono coat) is
  a present from Akiko.
  Beautiful fabric with impressive
  pattern of the big roses.

She recommended wearing it with jeans! Maybe with long boots, a hat, ....  
I'm now excited the fusion coordination of this modern style of Haori,
                                  as well as the tradition.