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Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Okonomi-yaki Japanese cooking classes  お好み焼き教室

Okonomi-yaki (Japanese savory pancake) classes in July & August!
We did 2 different type, one is KANSAI style which is the most popular one, and another is HIROSHIMA style with noodles in the layer.

7月・8月の料理教室、お好み焼きをしました。 一般的に親しまれている関西風と、
麺を加えて層にしていく広島風。

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Side dish :  Shira-ae
(a salad dressed with mashed tofu)
Prep.Shiraae7/6  G.nuts-shiraae
By adding ginkgo nuts, it became a special feeling of winter.
前菜の一品料理として、この季節ならではの銀杏をあしらった白和えからスタート。

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Main dish : Okonomi-yaki
On the frying pan and electric hot plate, we cooked one after another.
Looks yummmm.

Okonomi-fryingpan   Okonomi-HP

お好み焼きは、生地を作ったら早速フライパンとホットプレートで焼いていきます。
焼けたらすぐに熱々を食べたいところですが、練習のため次々焼くので、
オーブンの中で保温しました。

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Another main dish : Hiroshima style of Okonomi-yaki
We cooked together while demonstrating with 2 hot plates.

Hiroshima-1   Hiroshima-2

続いて、広島風お好み焼き。 こちらはホットプレート2台で進行。

Hiroshima-3   Hiroshima-4

Here is the order to cook as follows. (下記の順番で焼きました)
         

1) Pour the batter to make thin crape (生地を流し)            meat
  Put a pile of shredded cabbage on (キャベツをのせ)        cabbage
  Cover it with slices of pork meat on the top.(その上に肉)      crape    

  FLIP the united one OVER!  (ひっくり返す)              crape
  (Now meat is cooked and cabbage is steamed            cabbage
          under the crape at this stage)               meat     

2) On the other side, fry the cooked noodles                 crape
  (taste with S&P, and sauce).                         cabbage
  (横で麺を炒める・味付けも)                  noodles   meat   

  Transfer the united one on the noodles.           crape    
   (塊のほうを、そのまま麺の上にのせる)          cabbage
                                       meat
3) On the other side, break an egg and cook.        noodles    egg   
  (空いたところに卵を割り入れる)
                                           crape
  While the egg is still raw, transfer the united one         cabbage
  on the egg. Push lightly.                          meat
 (卵が半熟のうちに隣の塊を卵の上にのせる)             noodles
                                            egg       

4) FRIP the whole OVER! 
  Done!  Dress with                              egg
  sauce/mayo/bonito flakes/ao-nori                    noodles
           (dried green seaweed)                  meat
 (最後に全体をひっくり返して、ソースとトッピング)           cabbage
                                            crape       


順番が頭に入っていればスムーズです。

7/10/2  7/10/1

7/10/3  7/10/4
                  滞在中だった夫の従兄弟にアシスタントをお願いしました。
7/10/5 7/10/6
                  クールな着物デザインのTシャツ! 気づいてくれたかな?
                     Look at his T-shirt! Formal men's KIMONO pattern!

7/18/1  7/18/2

7/18/4  7/18/3

7/24/2  7/24/1

7/24/4  7/24/3

7/26/3  7/26/5

7/26/6  7/26/2

7/26/8  7/26/7

8/7/1  8/7/2

8/7/4  8/7/3
The vegetarian's okonomi-yaki was done deliciously as well as the others.
彼女が作ったベジタリアン焼き、予想を上回った美味しさでした。
(個人的にはこれが一番好きかも)

8/7/6  8/7/5
            Soft texture and deep flavor from the plentiful prawn juice.

Well done lots of cooking-exercise!

皆さん、たっぷり練習調理を楽しみました。
お好み焼きクラスは過去にも2度実施しましたが、美味しさはモチロン、
食材調達も作るのも手軽、相変わらずの人気メニューでした。

I did Okonomi-yaki classes a couple years ago, too, it is still popular because of
the taste itself, also it's easy to get the ingredients here and for the cooking style.
Enjoy the Okonomi-yaki cooking at home, too.



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Ginkgo nuts cooking 2018 冬・銀杏料理 

Ginkgo nuts from up North, sunny Bay of Plenty! 
I enjoyed the taste, and intrduced one of the recipe in my winter cooking classes.  
It seems to be often used for Japanese and Asian dishes, but this soft texture
and complex flavour is good for Western taste as well. By adding ginkgo nuts,
a casual soup or rice becomes a dish with a special winter feeling.

今年もまた、北島から銀杏を取寄せました。 
普段の料理はもちろん、冬の料理教室でもご紹介しました。

銀杏は和食や中華料理に使われることが多いようですが、チーズ、ガーリック風味、
クリーム系にも美味しく馴染みます。 このもっちりとした食感とちょっとビターな独特の
味わいは晩酌のお供にも。 何気ないスープやごはんもちょっとばかり季節を意識した
料理に早変わりです。 教室で実習したメニューも合わせて、いろいろご紹介!

Ginkgo nuts can be purchased through here : www.ginkgo.nz

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There are ways of "cooking with unshelled" and "cooking after remove the shell
and inner skin". Microwave is a handy way as the unshelled cooking method.

殻付きのまま加熱まで一気にするなら電子レンジが簡単。

G.nuts-p G.nuts-p1
After making a crack into the shell by spanner, I put 15~20 nuts in recycled envelope with holding the edge to seal, then heated it with microwave. I stopped it when I heard popping sound couple of times which was 40 sec. Removed the shell and skin.
It can be eaten straight away, or can be used as a topping/decoration of dish.
G.nuts-p2 G.nuts-p3
15~20個くらいを紙の封筒に入れて口を3回くらい折りたたんで、電子レンジで加熱。 
30秒くらいでポンッポンッ!と大きな破裂音が聞こえ始めたので40秒あたりでストップ。 
1分だと加熱しすぎで中身も破裂している可能性があるので注意。 (ニュージーランドの一般的な電子レンジ使用) 予めスパナで殻にヒビを入れておくと、破裂音が多少和らぐかも。 加熱後、殻を剥いて(塩ふって)そのまま食べられます。 料理の仕上げに散らすなら、これがお手軽な方法ですね。

G.nuts-soup

  Finishing touch of creamy soup of
            leek and mushroom.
  The nuts fits deliciously
     adding unique texture and flavor.

  モーニング・スープの浮き身に。 
  クリーム系の味にもよく馴染みます。








G.nuts-shiraae
  
  Traditional side dish "Shira-ae"
  (salad dressed with mashed tofu).
  We cooked it in the cooking classes
  using ginkgo nuts and vegetables.
  Gentle taste mixed with aroma from
  sesame seeds, and pleasant crunchy
  texture of ingredients. So healthy!

  豆腐の和え衣に混ぜて、白和えに。
  ゴマの風味香る優しい味わいで、
  銀杏も野菜も美味しい歯ざわりでした。




G.nuts-fondu


      Cheese fondue style with Camembert.
I scattered cooked ginkgo nuts and toasted walnuts
        on cheese of sliced half thickness,
   then melted the cheese in MW with low power.
    Black pepper may be good to sprinkle on top.

G.nuts-fonduF




  チーズ・フォンデュ風に。 カマンベールチーズ
  の厚みを半分にスライスしたところへ、
  加熱済み銀杏と軽く炒った胡桃を散らして、
  電子レンジ・ローパワーでチーズがトロけたら
            ストップ!
    ブラックペッパーで味がしまります。




  
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When we cook raw nuts together with others, we peel the skin first.
Try to soak the nuts in water for a while, to become broken the shell easily.
And soak the inside part again, to become peeled the skin off easily.
G.nuts-p4 G.nuts-p5
生のまま調理に使う場合は、殻ごとしばらく浸水させてスパナなどで殻を割り、剥きます。中身をまた浸水。 薄皮もしばらく水につけると剥きやすくなります。  

G.nuts-rice   I cooked the nuts with brown rice,
   adding Kombu-kelp and a little amount of salt.
   Drizzle some Ex-V.olive oil after it was cooked,
   to add aroma and flavor. Feeling so peaceful!

G.nuts-rice1







G.nuts-rice2






   炊込みごはんで、一緒に炊き上げる場合には、
   薄皮を剥いた生の銀杏をお米とともに炊きます。   このときは玄米で。(玄米のときは二度炊きして
   ます。 2回目の水を入れる段階で昆布と少々の
   塩を加え、その上に銀杏をのせて炊きました)
   シンプルな味が銀杏の風味をひきたてます。
   ふっくら炊き上がったところに、
             オリーブオイルを回しかけたらツヤツヤ、さらに美味しくなりました。


G.nuts-tempura


                For tempura cooking,
           after putting nuts on a stick,
    coating it with batter and deep-frying it.

              衣つけて揚げて天ぷらに。






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G.nuts-p6
   The inner skin can be removed easier
   when the nuts are cooked in a boiling water,
   or can be removed naturally in hot oil.

   素揚げや湯通しするなら、(殻だけ剥いてから)
   薄皮がついたまま火を通せば、簡単にスルッと
   剥けます。 

  G.nuts-salt



Delicious just to crack the natural sea salt on.

   ここに塩ふっただけで美味しいおつまみ!




G.nuts-agedashi-tofu



  Another traditional Japanese dish,
      Agedashi-dofu(tofu)
  Looks like a winter special,
  served with "Mizore" sauce and
  scattered ginkgo nuts.

  揚げだし豆腐のみぞれ餡に、
  一緒に揚げた銀杏を散らして、
  冬モードです。


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いろいろ料理に活用したけど、
フライパンで炒りたての熱々の殻を剥きながら、塩つけただけでも美味しいのです。
ただし、食べすぎ注意です。適量を守ってくださいね。(大人なら1日10粒くらいまで)

子供の頃、寒くなると父がストーブの上で焼いてくれた記憶が蘇りました。
栄養価が高く、薬効成分もあると言われている銀杏ですが、
     そんな昔のことを思いながら料理することで心の栄養にもなった気がします。

Or, cook the nuts with being unshelled in a frying pan for a few minutes.
Just applying salt while peeling a burning hot shell and skin, it is the most simple way, and it's still delicious, though there are various way to enjoy the feature.

But be careful not to over-eat at a time. Moderate consumption is advised
(adults eat no more than 10 per day, and children no more than 5 per day)
for maximum benefit of ginkgo which have been used as health supplements.

It reminds me of the memory that my dad roasted the nuts in cold season in Japan.
There are nutritive value and medicinal properties, and it was also nourishment
in my heart when I cooked those while thinking my childhood.

Thank you Graham and Mavis and the team of the orchard for producing the ginkgo nuts in New Zealand.