Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Last Cooking classes Oct ~ Dec 2019  料理教室ご報告


Happy New Year, cooking mates!

Belatedly I have looked back the cooking classes of last year.
It was always happy, peaceful, and quality time,
thank you all to cook the Japanese food together with me.


良い新年を迎えられたことと思います。
昨年も、南半球の四季折々の料理教室を開催できて、
お蔭様で充実した一年でした。 

年がまたがってしまいましたが・・・
最近の教室(10月~12月)から、
春の親子丼・初夏の串カツ&アスパラすり流しの調理実習の様子をご報告。


   ********************************* OCTOBER  **********************************

Oyako-don
  OYAKO-DON :
  One of representative Japanese home
  cooking dish. The egg was a decisive
  factor, we used good fresh farm eggs.

  春の卵料理、「簡単で美味しい!」
  と毎回好評の親子丼


Shira-ae spring 2019



SHIRA-AE (salad dressed with mashed tofu) :
The spring vegetables dressed with the gently
tasted tofu, which was nice side dish of OYAKO-DON.

他に、春野菜の白和え: 優しい彩りと味。


Sake-kasu Tiramisu-ichigo

  SAKE-KASU TIRAMISU :
  A variation of "Tiramisu". Beautiful aroma and
  flavour of sake!  We used Sake-kasu from
  "ZENKURO" sake brewery in Queenstown.
    
  酒粕ティラミス: クイーンズタウンの酒蔵
  『全黒』の酒粕を使ったデザート。
  お酒の風味がたまりませ~ん(美味)




OD.class.10/7 OD.class.10/7-2

OD.class.10/10-2 OD.class.10/10

OD.class.10/10-3




フランザ・ファームのひさこさんがダニーデンから
産みたての卵をたくさん持って駆けつけてください
ました。 ここの卵は特大サイズで本当に美味しい
のです。 お蔭様で極上の親子丼になりました! 
ファーム・ステイならフランザ・ファーム
お勧めです!   Franza Farm Dunedin

One of my Japanese friend, Hisako, participated from Dunedin. She brought fresh farm eggs from her land for us.
She runs accommodation called FRANZA FARM at amazing place on the hill, just contact her when you go to Dunedin area.
Franza Farm Dunedin

                  Hisako san
                    
OD.class.10/10-4 OD.class.10/10-5


******************** Group booking of 10 / NOVEMBER  ********************

I got a group booking in November, which was a great number of 10-participants!

11月のグループでのお申込みは10名様という大人数! 
親子丼、豆乳味噌汁、煉りゴマ(タヒニ)アイスクリームのメニューで実習しました。

G.cooking-11/28  Oyako-don
OYAKO-DON: Fluffy egg covered chicken meat, served on a bed of quinoa rice.
Chopped "Tofu puff" was a substitution of chicken for the vegetarian people.

Tonyu-miso.S  G.cooking-11/28-1
This SOY-MILK MISO SOUP is served as a breakfast soup for the overnight guests too,
they loved it. Try it in the morning, too!
この豆乳味噌汁は、B&Bの朝食にも良く登場しますが、どの国の皆様にも好評です

G.cooking -11/28-2  G.Ice-CClass
SESAME (TAHINI) ICE CREAM: Flavorful taste from Goma-sesame, black & white.

     ~ Awesome people, hoping they enojoyed it. Thank you, Andy! ~



************************** NOVEMBER / DECEMBER ***************************

A.Srinagashi-19
  SURINAGASHI of asparagus:
  One of Japanese soup dish "Surinagashi".
  We enjoyed this seasonal special with
  full flavour of asparagus.

  この時期ならではの味、アスパラガスの
  すり流し
。 前にレシピをブログに掲載したけど、
  今回は改良バージョンで豆乳を使いました。


KK.class.12/4-5


KUSHI-KATSU of chicken & veges:
A variation of Chicken-Katsu.
Colorful combination with red capsicum, zucchini, asparagus.

野菜とチキンの串カツ 
彩り綺麗なカツ、レモンとお馴染みの
ブルドッグ・ソースで。
赤ピーマン・アスパラガス・ズッキーニを使いました。

Takenoko-gohan-19/C.C.
   TAKENOKO-gohan:
   Takenoko (bamboo shoots) harvested in spring are eaten
   as takikomi gohan well in Japan.  We used the handy
   canned bamboo shoots, mixed to the rice, red quinoa,
   and tofu puffs, in the seasoned stock.

   筍ごはんは、手軽に缶詰使用。 豆腐パフ(油揚げ)と
   実習ではレッド・キヌアも入れて、にぎやかに。



KK.class.11/20-2 KK.class.11/20

KK.class.11/21-2 KK.class.11/21-4
                   Delicious sound at the cutting of the crispy fried Katsu!

KK.class.11/21 KK.class.11/21-3


   KK.class.12/12-4  KK.class.12/12
  毎年この時期に来てくださる仲良し義理親子:  地元のドクターと、
  彼の奥さんのお母さんがドイツからやってくると二人で参加申込みがあります 

KK.class.12/12-2  KK.class.12/12-3
                    Well done, looked delicious!

KK.class.12/12-5  KK.class.12/4-6


KK.class.12/4



After the cooking,
we enjoyed the tasting of our beautiful works
with chatting and laughing.





        KK.class.12/4-4

I'm looking forward to welcoming you back to the Japanese cooking this year again!



New Year's Cooking 2020 今年の創作おせち


Welcome 2020

Kakizome-2020L

Waimarie - Good fortune -
福が訪れますように


Happy New Year!
Having Japanese guests during the New Year season,
I enjoyed cooking of "OSECHI" dishes
(traditional Japanese food that people has eaten on New Year's time)
with my original idea in NZ.

Osechi-box-2020L

遅ればせながら・・・

明けましておめでとうございます
本年もどうぞよろしくお願いいたします


年末・年始ご宿泊のお客様をお迎えし、
今シーズンも創作おせちで、おもてなしさせていただきました。


   * * * * * * * * EACH DISH * * * * * * * *

Matsukaze-grill-2020
   "MATSU-KAZE YAKI" Japanese style meat loaf
   with miso flavor. It's always popular. 
   Good appearance when the small cut is on the
   cocktail sized skewer!

   Matsukaze-grill-2020-1


松風焼き、今回はオーブン・トレイに敷き詰めて焼きました

               串に刺したら見た目が変わって新鮮 
                          いつも人気の一品


      * * * * * * * * * * * * * * 

Olive-shiraae
   One of traditional dish "SHIRA-AE" that seasonal    
   vegetables mixed with mashed tofu dressing is very
   flexible.  I used olive/asparagus/sun-dried tomato
   this time, which became a fusional taste. 
   Beautiful appetizer with white wine, too!

  Olive-shiraae-1
   江戸時代から親しまれてきた
   『白和え』という伝統料理。
   調味料にオリーブオイルも加え、
具としてオリーブ、アスパラガス、サン・ドライド・トマトを使ってみたら、美味しいフュージョン・ディッシュ! 
おせちの中の一品に、翌日はチーズ・スティックを添えて前菜
の一皿に。 ワインにもピッタリです。 是非お試しを!

   * * * * * * * * * * * * * * 

S.S. of Kuromame
   "KURO MAME" (black beans) are eaten as one of
   Osechi dish, with a implication that to encourage
   work and academic achievement.  
   Wow, very Japanese way of thinking!

   おせち料理には欠かせない黒豆、今回はいただきものの
   『丹波黒』で代用。 極上の甘納豆ですね、やわらかくて
   美味しい!

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Nishiki-egg-2020
            "NISHIKI TAMAGO"
   One of traditional egg dish made by boiled eggs. 
   I used 11 boiled eggs for the 13cm square mold.
   Beautiful when it is arranged to checks after cut.

Nishiki-egg-2020-1

  定番の錦玉子、ゆで卵10~12個使用で13x13cmの容器に
  作りおき。  一般的な味付けより、甘さを控えめに、
  塩気を気持ち多めにしたら、バッチリ好みの味になりました

  小さく切って市松に並べると綺麗


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  "EBI-YAKI" (Prawn grill)        "NIMONO" (Simmered vegetable dish)
 Ebi-yaki-2020      Nimono-2020

 Mussels-2020   他に、海老焼きと煮物、マッスル(大きなムール貝)酒蒸し、
    野菜のお寿司、大晦日には年越しそば・・・ 
    
   Toshikoshi-soba-2019




                                                "TOSHI-KOSHI SOBA"
                Soba-noodle on the New Year's eve.
  The origin of eating this on the last day of the year (Dec-31)
                 is the wish for a long and healthy life.


Osechi&sake-2020  Hashi-bukuro-2020  

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PAVLOVA for a birthday celebration for a guest.
Pav.base.2020  
  パブロバ: お客様のお誕生日を兼ねた日のデザート
  前日にベースを焼いて準備 
  甘いベースに酸味のあるフルーツが美味しい!
  今が旬のイチゴとブルーベリーをトッピング
 
  Pav.deco.2020

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昨年踏み出した小さな一歩、
今年はゆっくり歩を進めたいと思います
築20年めを迎える我が家、中身を少し変えることにしました
またご報告します

~ Hoping this year will be a wonderful one for everybody ~