Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Asparagus season !!!

Here comes the season of Asparagus displayed in local shops. We can enjoy them now until the end of the year, with various style.

I often cook them simply in salted boiling water, then serve with Mayonnaise, plenty of Bonito flakes topping, and home-made Dashi soy sauce, which is common in Japan. I also do the arranged version which is served with poached egg, yummy NZ blue cheese, and parmesan cheese, sprinkle with good quality of salt & pepper.

アスパラガスが出始めました。
毎年、10月から年末まで和食・洋食・中華と様々なスタイルで楽しみます。

シンプルにさっと茹でて、マヨネーズ・かつお節たっぷり・出汁しょうゆというのが我家の
定番ですが、このシンプルスタイルを洋風にアレンジしたのも、また我家の定番です。
材料は、アスパラの他に、卵・ブルーチーズ・パルメザンチーズ、そして美味しい塩
(ロックソルト)&粒こしょうです。

アスパラガスはいつも通り1~2分塩茹でして、お皿にきれいに並べて、なるべく
保温できるところにおいておきます。
(私はオーブンの中で、一番低い温度設定にして入れておきます。)
熱々の茹で汁は、ポーチドエッグを作るのに再利用。
足りない場合はお湯を足し、ビネガーを少し加えて、沸騰した中にグルグル渦巻きを
作り、中心に卵をそ~っと割り入れて3分。
ストレーナーでそ~っと拾い上げ、さっきのアスパラガスの上に乗せます。
ブルーチーズをちぎりながら散らし、削りたてのパルメザンチーズもたっぷり。 ここまで、アスパラが温かいうちに手早く手際良く!
テーブルで、ポーチドエッグにナイフを入れるとトロリ・・・。 

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Place poached egg on cooked warm asparagus, and scatter crumble of blue cheese and shaved parmesan cheese on top. On the table, put a knife into the egg to break. Enjoy the sauce mixed with cheese for simple asparagus. Don't forget cracking tasty salt & pepper on top!!

その上に、ソルト&ペッパーをガリガリ削りながらトッピング! とろけたチーズもからめていただきま~す!!


このときは、塩にもこだわります。
たかが塩、されど・・・です。 シンプルな料理ほど塩の持つ旨みにこだわりたいですね。

我家の美味しい塩:
**石垣の塩(友人のお母様からの贈り物)
    ・・・・塩焼きの焼鳥にはコレ。
**トリュフの塩(フランス在住の友人からの贈り物)
   ・・・・天塩で。(天ぷらの味が格段に上がります)
**ヒマラヤ産のピンクのロックソルト(最近地元のショップで購入)
    ・・・・現在いろいろ試している最中。今日のアスパラにもGood!

My favourite tasty salt:
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  **Ishigaki salt (from Japan)

  **Truffe salt (from France)

  **Himarayan Pink rock salt
    (from local grocery shop):
    This pink salt gives a great Umami
    to today's asparagus!!



Because of some extra asparagus today, I decorated piece of them beside of eggplant dish of Miso-Dengaku. Crunchy asparagus was good accent for the soft texture of eggplant.
This dish is one of menu in our cooking classes this month.
Let's cook another Miso dish with eggplant!!
Please visit our class blog for the details as mentioned below.

Miso-Dengaku on grilled eggplant:
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茄子の味噌田楽:

茹でたアスパラガス、今日は少し多めだったので、数本取り分けておいて
茄子の味噌田楽の付け合せとして飾ってみました。 茄子のジュワ~とした食感を
アスパラのシャキシャキ感が引き締めてる感じで良いコンビですね~!
主役にも脇役にもなるアスパラガス、しばらくは我家の食卓に頻繁に登場しそうです。

10月のクラスでは、人気のトンカツに加えて、上記の茄子の味噌田楽も実習します。
6月から味噌を使った料理を紹介していて、今回は5品め!
ローカルの皆さんも、だんだん味噌を身近に感じてきた様子です。

和食料理教室、毎月のご案内はこちらをご参照ください:
Here is our cooking class information:
Japanese Cooking Class in Wanaka


Comment

Sachi says... ""
ブルーチーズのが、おいしそう~~~~!!!!
2012.10.10 23:54 | URL | #- [edit]
Mrs.Sasanoki says... "Re: No title"
ニュージーランドは乳製品が豊富で、チーズの種類もたくさんあります。ブルーチーズも手頃な値段で購入できるので、今や我が家の常備品。 料理にも良く登場しますよ。 
2012.10.17 22:12 | URL | #- [edit]

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