Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Fusion sweet, YOKAN dessert

~Fusion sweet idea!~

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 One of traditional Japanese sweets,
 YOKAN, which is made from a paste of  
 Azuki beans and sugar, added Kanten
 (agar-agar), and shaped in a mould.
 I love this special sweet and
 got one from a Japanese friend
 the other day.


As it's too big enough for enjoying by myself, I wondered it could be shared with
local friends.  But I knew many NZ people, probably other country's people as well, didn't like the taste of YOKAN itself, because they were not familiar with this charactaristic taste and texture.  So I tried to get an idea to re-arrange it,
adding some Western flavor by a bit of work, to be acceptable for them.


ヨウカンがあったら・・・のアイデアです。

外国に住んでいると、日本の方からお土産でヨウカンをいただくことがあります。 
こちらには売っていないもので大変貴重なお品。 ヨウカン大好きな娘がいるときは、
「おかわり」を連発する彼女と競争でいただくのですが、只今ネルソンの寄宿学校にいるため不在。 サムライ夫は和食党ですが、和菓子には興味なし(酒飲みですからね)。 それで今は、私ひとりでゆう~っくり美味しさを独り占めできるわけですが、さすがに一人で1本そのまま切っていただくには、もったいない。。。。 かと言って、こちらのNZ人に
ヨウカンをそのままお勧めしても、おそらく9割以上の人は食べないでしょう。
(和菓子になじみがないため、ほとんどの方が苦手です。)
それで、何か工夫できないものか、と考えていたら・・・。 
ありましたよ、冷凍庫の隅のほうに眠っていた冷凍パイシートの残りが!

I have found a left over piece of flaky puff pastry sheet in my freezer.
Let's try to make a fusion style sweet!

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 Cut the pastry sheet to suitable size
 (a bit larger than a sliced YOKAN piece),
 then bake them in a oven for 12~13min.
 Split the golden flaky pastry in half,
 and put the YOKAN piece in between.
 Add softened cream-cheese
 and fresh strawberries.


早速これを使ってカンタン・スウィーツ試作!
ヨウカンを薄めにスライスし、それより少し大きいサイズで、パイシートをカット。 
オーブンで12~13分、美味しそうに色づくまで焼き・・・ぷっくりと何層にも膨れた
ところを、真ん中でサクッと割って、スライスしたヨウカンをサンド。 
あのヨウカンの味がバターの香りに包まれ、一瞬にして洋風のお菓子に早代わり。 
これだけでも充分美味しいのですが、クリームチーズを加え、イチゴのスライスも
添えたりすると、見た目にもおしゃれ!
小豆とイチゴの相性がバッチリなように、小豆とクリームチーズもなかなかイケますよ。

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Wow, it's more attractive looking now!
Good combination of Japanese & Western flavour!
Would you like to try this YOKAN dessert?!

食べきれないヨウカンがあったら是非お試しを!
(私は大好きなので、一人でもあっという間に食べきってしまいますが。)

これならNZ人にもOKかな~・・・?
ためしに、今度デザートで出してみよう!

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