Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Apricot bliss! アプリコットづくし!


It's a fruits paradise in Central Otago now. Various stone fruits are in season!

2月はストーンフルーツが旬。
この辺りを含むセントラル・オタゴ地方では、毎年あちこちで、さくらんぼ、アプリコット、桃、プラムなどがたわわに実ります。

K&AT-2  I was invited for apricot picking
  by my friend in the neighbour who
  had large land in Wanaka suburbs.

  隣に住む友人夫妻は、
  ワナカ郊外にも広い土地を
  持っていて、先日そこへ
  アプリコット・ピッキングに
  誘っていただきました。


K&AT-1Other than apricot trees, there were vaious fruit trees of plum, apple,
pear, quince, almond, too, in the land.
Like a picking heaven!

アプリコット以外に、
プラム、りんご、梨、かりん、
アーモンドの木もあって、
夏から秋にかけて
ピッキング天国のような土地でした!


A.W.  After enjoying the picking,
  I took many of them home.
  Then, washed them, bit them deliciously,

  山ほどのアプリコットを持ち帰り、
  美味しいところをかぶりつきながら、
  とりあえず水でザブザブと洗い・・・

  真夏の昼間の気温は30度近いので、
  傷まないうちに処理していかないと・・・

  AinP

.....and, made a sauce, adding white wine and some-little sugar, in a big pot!
A.S.W.W.
  そのまま食べる分は冷蔵庫へ。
  残りは白ワインと砂糖少々を加えて煮込み、
  ソースにしました。
  たっぷり作って、小分けで冷凍保存。


  A.S.in Jar
I transferred it in jars, and stored in a freezer. 
"What cooking shall I use it for..."  
Yes, of course I enjoyed cooking with it as the following !!

甘さ控えめなので、料理にも使える! 
赤身より、チキンやポークなどホワイト・ミートに合いそうです。

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   Crispy Roast of Pork Belly,
           with Roasted Apricot and Apricot Sauce

    ~ポークベリーのクリスピーロースト、ダブル・アプリコット添え~

CPAS-1
  The paste of double flavored apricot
  on the crackling pork, wonderful!
  Some drops of "talle" (soy sauce based
  sauce) made it perfect taste!

  皮カリカリ&肉やわやわに仕上げた
  ところを、ザクザクッと切り分けて・・・
  横で一緒にローストした果実と
             先日作ったソース、
  ダブルで添えて盛り付け。

  CPAS-2





クリスピーなポークに
     トロリとした甘酸っぱい味をのせて
ここに醤油ベースのタレを数滴たらすと抜群!
この時期ならではの旬の一皿、
美味しいコンビネーションでした。


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           Teriyaki Apricot Chicken
               ~照焼き・アプリコット・チキン~

TYAC-2

  TYAC-4

TYS&AS
  Just add spoonful of apricot sauce to
  Teriyaki sauce at the end.  
  It added an accent and the taste became
  deeper with the acidity of the fruit.
  Great matching with Riesling!!

  いつもの照焼きダレに、アプリコット・ソースを加えて
  みたら、とたんに白ワインにも合う味に変身!
  フルーツの酸味がアクセント、深みも加わり・・・
  これはリースリングと合わせたい!


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ARCH
Apricot Rare Cheesecake
~アプリコット・レアチーズケーキ~

Well cool dessert is nice on a hot day.
Sweetened apricot jelly on the rare cheesecake.
Plentiful taste of the fruit!

暑い時期は良く冷えたデザートが嬉しい。
レアチーズケーキに、
甘みを足したアプリコット・ソースを
ゼリーにして、上にのせました。
果実味たっぷり!


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アプリコットの木、
種から植えて5~6年で大きくなるらしい。
うちにも植えてみようか・・・
自宅の庭でフルーツ・ピッキングとは、最高に贅沢!
実をつけるには、他品種の花の花粉が必要だそうで、
まずはそこらへんを調べてみないといけませんが。。。

I imaged that...
if there any apricot trees in my garden,
it should be really luxurious to enjoy the fruit picking in the garden...


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