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Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Tahini cooking classes! 料理教室・仕事納め-2017

In the Japanese cooking classes which greeted the seventh year in my kitchen,
we do "Tahini cooking" this summer. Though this popular cooking will be continued until next month (January 2018), I report it now on the way.

7年目を迎えた我が家の料理教室、この夏は煉りゴマを使ったメニューを実習して
います。 今月の4回は好評にて終了し、引き続き1月にも同じメニューで開催します。 
今日は教室の仕事納めでもあるので、途中経過ですが、ひとまずご報告。

Tahini-CClass
  It has become easy to cook since there have been
  these products in the market.  
  Anyone can make it easily without "Suri-bachi"
             (Japanese earthenware mortar).

  この商品が手軽に購入できるようになったお陰で、
  断然作りやすくなりました。 
  すり鉢を持っていなくても誰でも手軽に作れる!





***** Cooking menu  実習メニュー *****


BBJ-CClassBang-bang-ji (chicken) salad
棒々鶏サラダ


Although it is one of popular menu in Japan,
it originally came from China and is well known as one of representative of the Szechuan dish.
Each one served it on individual plate in the session.  But, of course this dish can be arranged on a big plate (like the original Szechuan style) to share with family or friends
on the table!
The sauce of nutty flavor and aroma from sesame seeds, combination with soft chicken and crispy cucumber, great cold dish in hot summer!
            教室では一人ひとりに自分のお皿に盛り付けしていただきました。 
                             大皿に豪快に盛付けてもいいですね。

More cutting/slicing works this time, so it was good opportunity to practice to
cope with sharp knives!
『極うす切り』が多かったので、良い練習の機会になったのでは・・・


G.Somen-CClass  
  Goma-dalle (sesame sauce)
             with somen-noodle
  ゴマダレ・素麺


  G.somenW-CClass
Either sauce made from white or black, even both are good.
Delicious noodles dipped with this Tahini-dalle!

               白でも黒でも。 冷たい麺が喉越しよく美味しい!



G.Ice-CClass 
  Goma ice cream
  煉りゴマ・アイスクリーム


  It can be made easily without ice cream maker.
  アイスクリーム・メーカーなくても、簡単にできます。
  一口サイズをレンゲに盛付け。


G.Ice-3-CClass





           Arranged on a plate of lacquering,
                 looks more Japanesey?

                塗りの器にも似合うアイス 
                      見た目も和風に


G.Ice-2-CClass  


  Looks should be cool in shot glasses!
  If the ice cream hasn't melt yet...
  (photography took time long)

  ショットグラスに盛付けてクールに!
  (のはずが・・・・・
    撮影もたついて、ちょっと溶けた)




These dishes will be surely pleased with on these hot days!
この夏は例年より暑い日が続いているので、こんなメニューはきっと喜ばれるでしょう!

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

There were more inquiries from vegetarian and vegan this time, I think because
I announced it with "Tahini cooking".   Actually it was not, but I devised it to cope
as much as possible, with the mind of
      "being asked for something means being tested for my ability"

『Tahini クッキング』と告知したためか、ベジタリアンやヴィーガンの人たちからの
問合せが、いつもより多かったです。 実際は鶏肉・カツオだし・卵・生クリームなど
使うので、ベジタリアン・ヴィーガンメニューではないんですが、できるだけ対応できる
ように工夫しました。 鶏肉の代わりに温野菜を準備、ドレッシングやタレは別に作り、
アイスクリーム作りでは生クリームの代わりに豆腐を使用、などなど・・・
 『頼まれること=試されること』 精神修行のようです(笑)


今年もたくさんの応援とサポートをいただきまして、ありがとうございました。
日本食を愛してくださる地元の皆さまに支えられて、
2017年も無事、全てのクラスを終了しました。
また新年も元気にスタートできますように。

Sweet-gift-CClass

Many thanks for all of you who loves Japanese food and culture.
I enjoyed all sessions this year, cooking with local people
also with people who participated from the distant place in NZ and other countries!
I'm looking forward to seeing you again in 2018.



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