Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Homemade Green-tea ice cream 我が家の抹茶アイス

The heat wave passed and is enjoying comfortable summer finally.
Homemade ice cream, sounds good for afternoon sweets.
This is a easy recipe that whipped cream and glossy meringue make it fluffy
and smoothy, without use of ice cream maker.

一時期の猛暑は過ぎ去り、ようやく例年通りのさわやかな夏の気候になりました。
夏の日の冷んやりおやつは、自家製アイス。 泡立てた生クリームとメレンゲの力で、
ふんわり美味しい! アイスクリームマシーンがなくても簡単にできます。

今日は抹茶アイス: 
使用する抹茶ですが、そのグレードはピンきり。 本来の茶道用抹茶は上質なほど
色鮮やかで、苦味はほとんどなく、深い味わいが魅力ですが、それなりに高価。 
以前現地で購入した料理用は安かったですが、色がくすんでいて苦味が強い。
試しに茶筅を振ってもお茶はうまく点てられませんでした。 最近その中間くらいの
ちょうど良いものを日本から入手!

Various Matcha   Matcha (green tea powder) is the most
  important ingredient to make the green tea ice-
  cream, and its grade is various.  
  Higher grade one for the Tea Ceremony has vivid
  green color and brilliant taste, it's expensive
  though.  Lower grade one is cheaper but
  some of them are not enough for the taste and
  color. I usually choose the middle grade for
  making sweets, which is good enough for the
  cooking/sweets quality and is reasonable cost.

  Md-grade Matcha-1


~お稽古用抹茶~ 茶道用としては
ランクは下がりますが、ちゃんとお茶も
点てられるし、料理・製菓に使うなら
申し分ないグレード。 
お値段も手頃なので惜しみなく使えます。
抹茶があれば、あとは身近な材料のみ!



Ingredients:
** 2 eggs (separate into white & yolk)   卵2個 (卵白と卵黄に分ける)
** 250ml fresh cream            生クリーム
** 130g caster sugar (60g+60g)     カスターシュガー(きめの細かい砂糖)
** 1.5 Table spoon (8g)  Matcha     抹茶 大さじ1.5(8g)
** 2 Table spoon  hot water        熱湯 大さじ2


Meringue

   1) While beating the white,
     add sugar (65g) gradually
     to make glossy meringue.

   卵白を泡立て、途中から上記シュガー
   半分(60g)を少しずつ加えて、
   つやのあるメレンゲにする



Whip-cream



2) Beat the fresh cream in a different bowl.
  (The beater which was used for meringue
  can be used here without wash.)

  別のボウルで生クリームを泡立てる
  (この順番なら、メレンゲのビーター
  を洗わずにそのまま使えます)





Matcha-mitsu


  3) Matcha syrup:
    Mix Matcha powder and hot water well,
    then add the remaining sugar (60g).
    Mix well.

    抹茶蜜:
    抹茶を熱湯で溶き、
    残り半分のシュガー(60g)を加えて煉る

   




             (Mix these one by one from the left:左から順番に混ぜていく)
Mix one/one


4) Mix Matcha syrup and yolk.

抹茶蜜と卵黄を合わせて混ぜる







Mix one/one-1

  5) Mix it with whipped cream gently.
  6) Then mix with meringue, gently again.
    (Don't crush bubbles!)

  ここにホイップしたクリームを合わせるように、
  やさしく混ぜ込む。

  最後はメレンゲと合わせる。 
  泡をつぶさないように!



Matcha-ice in ctnr


7) Transfer it to container (1-litter),
  and put into freezer for overnight.

  1Lの容器に入れてフリーザーへ  





翌日には、美味しいアイスクリームが完成してます!
Matcha-ice & Azuki topping

   抹茶の味がしっかり生きてる!
   トロリと小豆餡をのせて・・・


   Done!

   The real taste of Matcha
   lives certainly in the ice cream.

   I love the topping of sweet azuki
   bean paste for this, the traditional
   combination taste.



    ~ ITADAKIMASU ~




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