Umeboshi cooking! 梅干クッキング~2018~
Wow, it's March already! Time flies quickly!
My seasonal work of Umeboshi making was done in last month.
あっという間に3月、空気が秋っぽくなってきました。
先月快晴の空の下、干した梅干し。 こちらの乾燥度と日差しの強さから
2日だけ、両日とも3~4時間ほど。
The pickled ume were aired under the sun
in the clear sky for several hours each for
a couple of days, then bottled.
It seems to be so delicious!
Now those are in stock in my pantry.
こんなに美味しそうになって
我が家のパントリーに並びました。
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Not only eating with rice as traditional eating way in Japan,
but also the Umeboshi can be used as condiment for dishes.
UME & HONEY PASTE : After taking the pit out, chop the umeboshi and
make it a paste, then add a little bit of honey, mirin, and soy sauce. Mix well.
炊きたてごはんの上にのせるだけでなく、料理にも活用してます。
梅ハニーだれは作り置きしておくと便利。
たたいた梅肉に、ハニー・みりん・しょうゆを少量ずつ加えてよく煉ります。
For Yakitori ささみの焼き鳥に For Tsukune (meat balls) 鶏つくねに
For Chicken Katsu
This is one of the cooking class menu
this month. Don't miss it!
チキンカツに。
今月の料理教室でご紹介します。
Umeboshi savoury egg custard
with an-kake sauce:
I sometimes serve it to my guests.
Nice and gentle taste as one of
the breakfast menu..
梅干し茶碗蒸し:
B&Bの朝食に時々登場、大好評の一品です。
優しい味のあんをかけて。
Oiled sardines rice with Umeboshi :
Mix with daikon and bits of fresh ginger, sardines and rice were cooked gently in dashi broth. Drops of olive oil was a finishing touch. Choice of the toppings such as lemon wedges/thinly sliced spring onion/chopped shiso-leaves on the table are great, then Umeboshi. Try a tiny amount of the soft pulp of Umeboshi together with the rice. Characteristics of each ingredients work well and delicious in the mouth.
We can take great nutrients of DHA/EPA/Culcium/Vitamins from the sardines into our body, which is the bonus!
オイルサーディンの炊込みごはん:
梅干と共に、薬味をたっぷり用意して・・・
生姜や大根も一緒に炊き込み、上がりにオリーブオイルを回しかけ、刻みネギを
トッピングしたら、レモンを絞るも良し、梅干を丸ごとのっけてつぶしながら食べると
最高に美味しいのです。 ここでは青魚が乏しいのでサーディンは缶詰利用ですが、
手軽に丸ごとDHA・EPAもカルシウムやビタミン類も摂れて身体がじんわり喜ぶ一品に
なりました。 是非お試しを!
焼酎はもちろん、キリッとしたシャルドネなんかにも合います。
Wonderful matching the sardines rice with Chardonnay,
of course with Shochu (a Japanese distilled liquor) as well.
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今年の梅干しも良いでき具合。 最後の決め手はやっぱり太陽の光ですね。
自然の恵みに感謝・・・
The last decisive factor of the Umeboshi taste was sun light.
I feel the blessing...