Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Sake challengeⅠ ~酒蔵巡り~

I visited "Sake" breweries recently, two places during my stay in Japan this time.
酒蔵訪問、今回は帰国中に二箇所の酒蔵を見学をしました。 初夏は酒造りの時期ではないので、実際に造っているところは見られませんでしたが、冷んやりとした蔵の中ではお酒が静かに熟成を待っているような気配がありました。

Hatsumago  Hatsumago-1

Hatsumago-2  One is "Hatsu-mago" (it means
  first grandchild) in Yamagata prefecture.
  We tasted all the variations of sake there,
  maybe more than 15 kinds??  
  Beautiful taste of the traditional
  fermenting way of "Kimoto".
  山形県の蔵元『初孫』にて伝統の生酛造り
  の数々をテースティング
  (15種類以上味わったかな?)

ST-1 ST-2 ST-3

ST-4 ST-5 ST-6

ST-7 ST-8 ST-9
                               最後は甘酒も!
気に入った7種類を、義兄が家呑み用にと購入してくださいました。 
お義兄さん、ありがとう!

**************************************************************************************

S.S.6.122   
  And "Seiryu Shuzo"
  in Saitama prefecture.
  Beautiful "Kura" style building!

  宴会がスゴイと噂の
  埼玉県の『清龍酒造』に
  見学&宴会コースを
  予約して行ってきました。


素敵な佇まいに囲まれたところで、まずは全員参加の集合写真撮影からスタート!

S.S.6.121 S.S.6.12

Brewery visit, listening to the talk of brewery master,
S.S.B.M. S.S.B.V2

S.S.B.V S.S.B.V1 

then we enjoyed the drink & dinner party which was amazing.
S.S.Dinner  Various kinds sake
  with various tapas,

  下調べしてから行ったので、
  ひどく酔っ払わずにすみましたが。。 
  信じられないほどのサービスの良さ、
  「もう飲めません」っていうくらい
  多品種のお酒を注がれました~

  S.S.S.Tasting

Including chef's performance,
S.S.Chef

and music band performance.
生バンドの演奏や板さんたちの魚おろしの実演など、盛りだくさん。
S.S.Eki1       旗を振ってノリノリです
 S.S.Eki2

日本酒好きの飲兵衛ばっかりですから、最後はこのようになるのも納得です。

S.S.wIchan

  この日は、カナダ時代の友人に
  お付き合いいただきました。

  外で酔いを醒ましてから、
  3人の二次会は、静かな場所で
  ゆっくりおしゃべり。



****************************************************************************************

Then, I visited local Sake brewery "Zenkuro" (means All Blacks) in Queenstown.
そしてこちら地元でお邪魔したのは、『全黒』オールブラックス、お隣の街クイーンズタウンにあるNZ唯一の酒蔵。 寒い時期のNZでは酒造り真っ只中。

Water and rice are essential ingredients for Sake production.
Water is from the Lake Wakatipu of soft water (low calsium content) which is suitable for sake production.

ZK-1
  お酒造りといえば、
  欠かせないのが水と米。
  水はワカティプ湖から。
  硬水かと思ったら軟水だそうで、
  酒造りに適してますね。

  The special rice (Saka-mai) of
  "Go-hyaku man goku" from
  Japan was piled up
           over-crowded.

お米を作っていない国ですから、酒米は日本からの輸入。五百万石がところ狭しと
積まれていました。

ZK-3 ZK-4


This is the tool made by Manuka timber, which is used specially here, at the traditional Japanese brewing practices.





Freshly made sake "Gen-shu" which was just done here.  I was allowed to taste it,
that was the special privilege.  It was so deep, condensed flavor!
ZK-5  ZK-6
できたての原酒を見せていただいて、味見もさせていただきました。 
うわ~濃い~ィ 凝縮された味わい! これぞ生原酒! 
                     造っているところならではで味わえる最高の贅沢!


ZK-10  日本では数百年に及ぶ酒造りですが、
  NZでは始まったばかり。
  全ては手作業。 
  設備の整った日本の酒蔵では滅多に
  見られないかもしれませんが、
  江戸時代に創業したころは、こんな
  手作業が案外普通だったのかも。 
  一つ一つの丁寧な工程がじんわりと
  心に響いた。 そこには杜氏 David の 
  魂が込められていました。

  Thanks Yasuko-san and David-san
  for your hospitality at the "Kura".

***************************************************************************************

How about that I introduce their NZ sake at the cooking classes?
It should be interested for the local people who knows that the sake got awards
at "London Sake Challenge" but hasn't yet tasted.

料理教室で紹介してみてはどうか? ロンドン・SAKE・チャレンジで受賞した噂は
耳にしていても、まだ味わったことのない人が多いでしょうから、きっと興味あるはず。 


ZK-sakeb  Bottles of "Zenkuro" SAKE
  were arrived!
  For the cooking sessions of
  "pairing sake & food" in July,
  I prepared some Japanese style
  tapas, dishes, and sweets

  そして仕入れたお酒3種類。 
  合わせる料理は何にしようか。。
  酒粕を使った料理も一緒に
  紹介できたらいいなあ・・


メニューは、7月の教室の様子と合わせて、続きの記事でご報告します。
The menu will be shown in the next one with the cooking class report soon!


Comment

says... "Only the administrator may view."
Only the administrator may read this comment.
2019.09.20 11:09 | | # [edit]
Mrs.Sasanoki says... "Re: No title"
> 由美さん 遅くなりましたが読ませて頂きました。興味深く書いていただいてありがとうございます!これからもどうぞよろしくお願い致します。
 
こちらこそです! 事情があって次の教室日程が遅れてまして、今月開催中です。10月後半に酒粕のオーダーをする予定です。またよろしくお願いいたします。
2019.10.06 16:04 | URL | #- [edit]

Post comment

Only the blog author may view the comment.

Trackback

trackbackURL:http://japanesedinnertable.blog.fc2.com/tb.php/239-1bcda901