Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Miracle seasonings, made in Nelson

When I visited Nelson in December, I got great seasonings which were made by
a local Japanese there.

He, the ferment expert, makes miso (one of representative Japanese seasonings)
which is his main product and is made from soy-beans grown in Motueka near Nelson.
The products of Miso paste, Misomite, Miso Dressing, and Umami salt(Shio-Koji) could be purchased from his company's site.: Urban Hippie

I have used them for my daily cooking and also for B&B guests' dinner.
The seasonings are so useful that 1 teaspoon makes dishes more tasty with
full of fermented Umami power!
I would like to introduce them at my cooking classes, of course!!!


すごい調味料があるんですよ。 ニュージーランド南島の北部の町、ネルソン発です。
味噌を作っていらっしゃる発酵名人がネルソンにお住まいだという噂を聞き、昨年12月、
娘の学校訪問のときに、連絡を取ってたずねてみました。

地元産の大豆を仕入れ、味噌を作り、関連商品として「味噌マイト」「味噌ドレッシング」、
そして、「旨みソルト」というネーミングの塩麹まで展開し、
NZ全国主要都市への卸しと同時にネット販売もしていらっしゃいます。 
発酵に情熱をかけている素敵な方です。
サイトはこちら:Urban Hippie

うちの近所の住人となったナツコさん(彼女は食材にかなりこだわりを持っています)も、
空気のきれいなNZで育った大豆から作られたお味噌ということで、ご興味津々。
私も早速、購入した商品でいろいろ試作してみました。  
たったひと匙が料理をもっと美味しくする、このミラクル調味料、NZ人にも是非紹介
したいです!


I invited my neighbour, Vegan Natsuko, for dinner on my special night.
The seasonings worked greatly for each dishes:
ヴィーガン・ナツコさんをお呼びした日の、スペシャルディナー:

Pickles & Umami-salt
  Simple pickles,
  used with "Umami-salt"

  「旨みソルト」を使って、
  シンプルな浅漬け






Tofu-vege-ae & chopsticks
  Tofu & Vegetables Ae-mono,
  used with "Misomite"

  「味噌マイト」を使って、
  豆腐の野菜和え






Ingredients for Tofu-vege-ae
  Ingredients of
  Tofu $ Veges Ae-mono

  豆腐和えの材料







Grilled Moki with red sauce
  Grilled fish (Moki) red sauce,
  used with "Umami-salt"

  「旨みソルト」を使って、
  魚のグリル・赤ソース






Grilled Zuccini with red sauce
  Grilled courgette for
  Vegan Natsuko, instead of fish.

  ナツコさん用は、魚の代わりに、
  ズッキーニのグリル






Moki  "MOKI" is flavourfull fish.
  It's good for Sashimi with
  freshly greated ginger &
  chopped spring onion.
  I cooked it with Italian style
  at the night.
  
  Mokiはお刺身でも美味しいん
  ですよ。 おろし生姜と刻みネギ
  たっぷりが良く合います。
  この日はグリルしてイタリアンに。

Ingredients for red-sauce
  Ingredients for
  red vegetable sauce

  赤ソースの材料







Birthday wine 2003 for 2013  The night was my birthday.
  We opened special wine of
  QUARTZ REEF (Central Otago)
  Pinot Gris (2003) and enjoyed
  the deep matured taste.

  そして、その日は私の誕生日
  でしたので、10年もののワインを
  開けました。
  

セントラル・オタゴの QUARTZ REEF ピノ・グリ(2003)、
10年間ゆっくりと熟成された味を堪能しました。
~私自身も熟成された深みのある人になれますように~



Great birthday presents
Birthday present (Jenny's book)  from my Samurai husband:
  A book of Jennie Kjelgaard's life,
  who was my great great
  ballet teacher.
  So pleased to read it.
  サムライ夫からのプレゼント: 
  昨年亡くなられたバレエ教師
  ジェニーの生涯がつづられた本。
  彼女には、晩年の7年間、
  基礎からみっちり教えて
  いただきました。


Birthday present (massage voucher)  Present from Renon:
  Relaxing massage voucher,
  so surprised because I haven't
  have these present before.
  Will get a relazation~~~...
  レノンからのプレゼント: 
  マッサージのバウチャー
  こういうプレゼントは初めてで
  ビックリ。 いつ行こうかな~。
  大事にしすぎて期限切れに
  ならないようにしないと・・・。


Birthday present (coconuts sugar)  Present from Natsuko:
  Coconut sugar,
  wow, interesting for
  a food ingredients mania.

  ナツコさんからのプレゼント: 
  ココナッツ・シュガー
  食材マニアの私にとっては
  とっても嬉しいもの。 
  早く使ってみたい!


Hatsuga-brown-rice  They were not presents,
  they were Hatsuga-gemmai
  (germinated brown rice).
  Eating brown rice is healthy,  
  and eating germinated one is
  more and more healthy.
  Let's eat it
  with tasty cooking way !!!
  
  おまけ: 発芽玄米

玄米を水につけて3日目、発芽しました!
より栄養価が高くなり、食べやすくもなり、良いことずくめなので、クラスでも是非
紹介したいですね~コレ!
発芽玄米を美味しく食べましょう!!!


Comment

鈴鹿 says... ""
お誕生日おめでとうございます。

うーん、ちょっと発芽玄米の芽が伸びすぎかも。
あまり伸びちゃうと、栄養が芽の生育に持っていかれて減っちゃうそうです。
わたしはこの写真を参考にしてます。
胚芽の角がちょっと立ったくらいでしょうか

はつがげんまいhttp://ja.wikipedia.org/wiki/%E7%99%BA%E8%8A%BD%E7%8E%84%E7%B1%B3

塩麹推進教室、楽しみにしています。
シーズンが落ち着いてからだと参加できます。
2013.02.14 20:43 | URL | #mQop/nM. [edit]
Mrs.Sasanoki says... "Re: No title"
ありがとうございます。
玄米の食べごろの見極めの参考になりました。
これより少し前の段階が良さそうですね。
辛口のご意見、大歓迎ですので、今後ともよろしくお願いします。

臨時のワークショップは、年2~3回ペースでやっていきたいと思ってますので、また声をかけさせていただきますね!
2013.02.15 12:19 | URL | #- [edit]
horriblehuman2802.sosblogs.com says... ""
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(from what I've read) Is that what you are using on your blog?
2017.05.20 12:27 | URL | #- [edit]
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