Mrs.SASANOKI's Table ~JAPANESE FUSION DINING

Free style KAISEKI course

On requests, I planned an event of Japanese Fusion cooking class for my Japanese friends and done in early September. It was different class from our regular ones, and done in Japanese (language). Some Wanaka Japanese locals joined to others who came from other region.
They all had great unique character that was enough to start session cheerfully.

前々から、ワナカ近郊にお住まいの親しい日本人の友人たちとの間で、
「日本人向けの料理クラスを」とリクエストされたのがきっかけで計画してましたが、
諸々の事情により、当初の予定より早く、9月上旬の実施となりました。

参加された方々は、ワナカ以外から3名、そしてワナカ飛び入り組も加わり、合計6名。
皆さんそれぞれとても個性的で、初めから楽しく盛り上がり調子!

「おもてなし懐石くずし膳」~いつもの家庭料理ををおもてなし風に~
をテーマに、煮物・蒸物・焼物など4品を実習しました。
日本人の方は、和食の基本はすでにご存知なので、手順の説明も手短かに。。。
それぞれのメニューは、ここでも手に入る食材を使って、ちょっと工夫した創作和食としてご紹介しました。 盛付けを変えてみるだけでも、いつもと違った演出ができますよね。


~ Free style KAISEKI course ~
It was the theme, and done 4-dishes of fusion style Japanese.


COOKING MENU (実習メニュー):

DSCN3732_convert_20121002155851.jpg
 Original Oroshi-dressing, with avocado &
 Wakame-seaweeds salad :

 オリジナル・和風おろしドレッシング、
                シンプルサラダ添え :
 ・・・意外な材料であるピーナッツバターが
                   コクを加えます。



DSCN2823_convert_20121002090151.jpg
 Salmon & Daikon,
    simmered in milky Dashi-broth :

 サーモンと大根の粕煮風牛乳煮 :
 ・・・洋風煮ですがベースが和風だしなので、
  合うお酒の許容範囲が広いです。




DSCN3736_convert_20121002160200.jpg
Blue cheese & Shrimp Chawan-mushi
  (Steamed egg dish in cup) :

 ブルーチーズとシュリンプの茶碗蒸し :
 ・・・ワインがすすみます。




DSCN3147_convert_20121002084057.jpg

 Miso grilled Chicken :

 鶏肉の味噌漬けグリル :
 ・・・ご飯がすすみます。



~served with Edamame&Ghemmai-gohan(flavored brown rice), and desert later~
~枝豆と玄米の炊き込みご飯、デザートもご用意しました~


I got some good strong responses for the Blue cheese Chawan-mushi.
Some of them didn't like Blue cheese usualy, but they enjoyed this dish!
It's one of my best recipe and great matching to white wine !!

この中で、一番人気だったのは、意外にもブルーチーズの茶碗蒸しでした。
(ブルーチーズ苦手の方にも、美味しいと大好評!!)
和食の代表料理のひとつでもある茶碗蒸しですが、これはワインにとても良く合う味。
これまでワイン通のお客様の意見をもとに改良を重ね、
納得のいくレシピに仕上がりました。
ワイン好きのNZ人にも、たまにお出ししてますが、毎回喜ばれてます。

夕方から賑やかに始まったクラス・イベント、実習後の食事も盛り上がり、
その後もお泊り組の方々とは真夜中までおしゃべりが続き、
気づいたら午前3時半~!!!
皆さんのパワーには圧倒されっぱなし・・・でした。

6名の皆さん、ご参加いただき本当にありがとうございました。
楽しかったですね。
また、時期をみて、第二回めが開催できますように。。。



DSCN3241_convert_20121002092500.jpg DSCN3240_convert_20121002094803.jpg



We had a lovely tasting time, with lots of talking, laughing,
and it was continued until late....
Got a notice of the time finally at 3:30am!!!

Thank you very much, everyone.
Hoping to see you again at the next session!










Post comment

Only the blog author may view the comment.

Trackback

trackbackURL:http://japanesedinnertable.blog.fc2.com/tb.php/8-296f862b